Sylwia Boroń, aktorka, aktorka dubbingowa, lektorka, Warszawa
©Marek Zimakiewicz
  • Aktorka
  • aktorka dubbingowa
  • lektorka
Urodzony(na) 1987 (36 lat)

Dane podstawowe

Językiangielskiniemieckipolski
Dialektyśląski (dialekt ojczysty)
Śpiewhip-hop / rapklasyczny
Umiejętności (taniec)hip-hopsalsasambatańce standardowetaniec na drążku, taniec na rurzetaniec nowoczesnytaniec współczesny
Umiejętności (sport)łyżwiarstwołyżworolkiżeglarstwoaerial jogabadmintonboksfrisbeejazda konnajogakajakarstwokolarstwokoszykówkakręgle klasycznenarciarstwonordic walkingnurkowaniepływaniepływanie w płetwachrzutkisiatkówkasiatkówka plażowasnowboardingsquashszermierkatajski boksteniswspinaczka skalna
Bezpośrednie miejsce pracyWarszawa
Główne miejsce zamieszkania (stan federalny lub państwo)Polska - województwo mazowieckie
Narodowośćpolska

Agencja

Polska
Telefon+48 783 061 006
Tel. kom.+48 783 061 006

Kontakt

Tel. kom.Tylko dla Członków
TelefonTylko dla Członków
E-mail tylko dla Członków

Demos / showreels

Materiały wyróżnione

Wszystkie pliki wideo

O Sylwia Boroń

Jest aktorką teatralną, filmową i telewizyjną, absolwentką wrocławskiej filii Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie. Grała w spektaklach Krystiana Lupy, Jana Klaty, Krzysztofa Garbaczewskiego czy Michała Zadary. W latach 2011-18 była etatową aktorką Teatru Polskiego we Wrocławiu. Współpracowała także z Teatrem Polskim w Podziemiu, Teatrem Współczesnym w Warszawie, Teatrem Fredry w Gnieźnie, Teatrem Proxima w Krakowie.W 2012 roku na festiwalu 48 Hours Warsaw Project zdobyła nagrodę dla najlepszej aktorki.

Ważne filmy

Wykształcenie

Rok 
2006 do 2011AST - National Academy of Theatre Arts [pl]

Filmografia aktorska

Filtr
RokTytułGatunekReżyser(-ka)Rola
2023Słonecznik
Alicja [RG]
film krótkometrażowyMateusz BalcerekAlicja [RG]
2023Honey Bunny
n.n. [RD]
film krótkometrażowyGracjana Piechulan.n. [RD]
2023Martwi przed świtem (TR)
n.n. [RG]
film kinowyDawid Torronen.n. [RG]
2022The Office PL
Iza [RE]
serial telewizyjny, Canal+ [pl]Maciej BochniakIza [RE]
2022Mój agent
Iza Jędrych [GS]
serial telewizyjny, Player.pl [pl]wieluIza Jędrych [GS]
2022Herkules
Natalia Lipko [DO]
serial telewizyjny, Player.pl [pl]Bartosz KruhlikNatalia Lipko [DO]
2022Zachowaj spokój
Marianna Nowak [GS]
serial telewizyjny, NetflixwieluMarianna Nowak [GS]
2022Noc w przedszkolu
Sandra Kadr-Zakrzewska [RG]
film telewizyjny, NetflixRafał SkalskiSandra Kadr-Zakrzewska [RG]
2021Durex - Wolność na naszych zasadach (Papaya Young Directors)film reklamowyZuzanna Sorówka
2021Samogłów
Marissa [RG]
film krótkometrażowyJakub PrysakMarissa [RG]
2020Ludzie i bogowie
Jadwiga Kuryluk [RE]
serial telewizyjny, TVP [pl]Bodo KoxJadwiga Kuryluk [RE]
2020Czarne pola
Adzior [RG]
pilot serialuPrzemysław WojcieszekAdzior [RG]
2020Trochę w ciąży
Gośka [RG]
film fabularnyPiotr MatwiejczykGośka [RG]
2018Drogi Wolności
Eleonora [RE]
serial telewizyjny, TVP [pl]Maciej MigasEleonora [RE]
2017Syn Królowej Śniegu
obsada aktorska
film kinowyRobert Wichrowskiobsada aktorska
2017Ojciec Mateusz
Julia Wrońska [RE]
serial telewizyjny, TVP [pl]wieluJulia Wrońska [RE]
2017Na sygnale
Agnieszka [RE]
serial telewizyjny, TVP [pl]wieluAgnieszka [RE]
2017Lubię ciebie, nie lubię siebie
woman [RD]
film krótkometrażowyAgnieszka Nowosielskawoman [RD]
2016Komisja Morderstw
żona Jakuba Rotha
serial telewizyjny, TVP [pl]Jarosław Marszewskiżona Jakuba Rotha
2016Na Wspólnej
Miśka Jarecka
serial telewizyjny, TVN [pl]Urszula UrbaniakMiśka Jarecka

Aktywności teatralne

RokSztukaRolaReżyseriaTeatr
2023Kamionna - Opowieści rodzinneStefaMateusz BednarkiewiczTeatr im. A. Fredry w Gnieźnie
2020Maria Magdalena – Wykład o grzechuMaria MagdalenaKatarzyna MinkowskaTeatr Powszechny w Warszawie
2019Nocni PływacyAgnieszkaPamela LeończykTeatr Nowy Proxima
2018Sztuczne JezioroElwiraJan JelińskiAST Warszawa
2019Matka Joanna od AniołówJoannaPatrycja WysokińskaAST Warszawa
2018SyrenariumDer SirenKatarzyna MinkowskaAST Warszawa
2016OniFisiaOskar SadowskiTeatr Polski we Wrocławiu
2015Dziady cz. IIIDuch z prawej, Anioł, Młoda damaMichał ZadaraTeatr Polski we Wrocławiu
2014Taniec albatrosaJudytaMaciej EnglertTeatr Współczesny w Warszawie
2014Dziady cz. I, II, IV i UpiórDziewczyna, WidmoMichał ZadaraTeatr Polski we Wrocławiu
2013Podwórko Piotrkowska 37obsada aktorskaKrzysztof GarbaczewskiIV festiwal Łódź Czterech Kultur
2013KronosPostaćKrzysztof GarbaczewskiTeatr Polski we Wrocławiu
2013Dzieci z BullerbynAnnaAnna IlczukTeatr Polski we Wrocławiu
2011Blanche i MarieRozynaCezary IberTeatr Polski we Wrocławiu
2011Poczekalnia.0SylviaKrystian LupaTeatr Polski we Wrocławiu
2010Kazimierz i KarolinaElaJan KlataTeatr Polski we Wrocławiu

Aktywności jako lektor(-ka)

RokTytułRodzaj projektuAktywnośćZleceniodawca
2023Reklama TchiboFilmy reklamowelektorkaTchibo
2011Dead IslandGra komputerowaGłos postaciTechland

Podstawowe informacje

Wzrost162 cm
Typ sylwetkifiligranowy
Etniczny typ urodybiały środkowoeuropejski
Kolor włosówbrunet(ka)
Długość włosówśredniej długości
Kolor oczubrązowe
Narodowośćpolska
Językiangielskiniemieckipolski
Dialektyśląski (dialekt ojczysty)
Śpiewhip-hop / rapklasyczny
Umiejętności (taniec)hip-hopsalsasambatańce standardowetaniec na drążku, taniec na rurzetaniec nowoczesnytaniec współczesny
Umiejętności (sport)łyżwiarstwołyżworolkiżeglarstwoaerial jogabadmintonboksfrisbeejazda konnajogakajakarstwokolarstwokoszykówkakręgle klasycznenarciarstwonordic walkingnurkowaniepływaniepływanie w płetwachrzutkisiatkówkasiatkówka plażowasnowboardingsquashszermierkatajski boksteniswspinaczka skalna
Bezpośrednie miejsce pracyWarszawa
Główne miejsce zamieszkania (stan federalny lub państwo)Polska - województwo mazowieckie
Możliwe zakwaterowanieŁódź, Katowice, Tokio, Tychy