Piotr Trojan, aktor, Warszawa
©GosiaBoy Szymon Brzóska @synchro.Collective
  • Aktor
Urodzony(na) 1986 (38 lat)

O Piotr Trojan

Piotr Trojan to aktor, reżyser i scenarzysta. W młodości uczęszczał do szkoły muzycznej przez osiem lat. Studiował w PWSFTviT w Łodzi, którą ukończył zdobywając I nagrodę na Festiwalu Szkół Teatralnych. Pracował w teatrach w Krakowie, Łodzi i Warszawie. Jest laureatem najbardziej prestiżowych nagród filmowych w Polsce: Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni - Główna Rola Męska (dwukrotnie), Orłów (Polskich Nagród Filmowych) oraz Festiwalu Młodzież i Film w Koszalinie. Studiował reżyserię w Mistrzowskiej Szkole Andrzeja Wajdy. Wyreżyserował własny film, który zdobył wiele nagród, m.in. I nagrodę na Międzynarodowym Festiwalu Dwa Brzegi i Wyróżnienie Honorowe na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Obecnie pracuje nad swoim nowym filmem, którego premiera planowana jest na przyszły rok. Jego filmy i seriale można oglądać na różnych platformach streamingowych, m.in. Johnny w serwisie Netflix, 25 lat niewinności: Sprawa Tomka Komendy oraz serial Szadź w MAX oraz serial Emigracja XD w Canal Plus.

Nagrody filmowe

RokFilmNagrodaKategoria 
2023JohnnyPolskie Nagrody Filmowe Orły [pl]Najlepsza pierwszoplanowa rola męskanominowany(-na)
2022JohnnyFestiwal Polskich Filmów Fabularnych [pl]Najlepsza rola męskawygrał(a)
202125 lat niewinności. Sprawa Tomka KomendyNagroda im. Zbyszka Cybulskiego [pl]Najlepszy aktor młodego pokolenianominowany(-na)
202125 lat niewinności. Sprawa Tomka KomendyPolskie Nagrody Filmowe Orły [pl]Najlepsza główna męska rolawygrał(a)
202025 lat niewinności. Sprawa Tomka KomendyFestiwal Polskich Filmów Fabularnych [pl]Best main male rolewygrał(a)
202025 lat niewinności. Sprawa Tomka KomendyMłodzi i Film Festival [pl]Best Actorwygrał(a)

Filmografia aktorska

Filtr
RokTytułGatunekReżyser(-ka)Rola
2024Człowiek do wszystkiego (TR)
n.n. [RG]
film fabularnyWilhelm Sasnaln.n. [RG]
2024Lady Love (TR)
n.n. [GS]
serial telewizyjny, MaxBartosz Konopkan.n. [GS]
2023Krew
Michał Gajewski [GS]
serial telewizyjny, Polsat Box Go [pl]Marcin ZiębińskiMichał Gajewski [GS]
2023Diabeł
n.n. [RG]
film kinowyBłażej Jankowiakn.n. [RG]
2023The Partisan / Skarbek (TR)
Feliks [RD]
film fabularnyJames MarquandFeliks [RD]
2022Klątwa (TR)
n.n. [RD]
film telewizyjny, ViaplayTomasz Koneckin.n. [RD]
2022Emigracja XD
n.n. [GS]
serial telewizyjny, Canal+ [pl]Łukasz Kośmickin.n. [GS]
2022Szadź
n.n. [GS]
serial telewizyjny, TVN [pl]wielun.n. [GS]
2021Ukryta sieć
Emil Chorczyński [RG]
film kinowyPiotr AdamskiEmil Chorczyński [RG]
2021Wielka woda
n.n. [RD]
serial telewizyjny, Netflixwielun.n. [RD]
2021Polowanie na karaluchy
On [RG]
film telewizyjny, TVP [pl]Michał SzcześniakOn [RG]
2021Samiec alfa
n.n. [RD]
film kinowywielun.n. [RD]
2021Synthol
Eryk [RG]
film średniometrażowyPiotr TrojanEryk [RG]
2021Wszystkie nasze strachy
proboszcz Kurówka [RD]
film kinowywieluproboszcz Kurówka [RD]
2020Johnny
Patryk [RG]
film kinowyDaniel JaroszekPatryk [RG]
2019Bliscy
n.n. [RD]
film kinowyGrzegorz Jaroszukn.n. [RD]
201925 lat niewinności. Sprawa Tomka Komendy
Tomasz Komenda [RG]
film kinowy, TVN [pl]Jan HoloubekTomasz Komenda [RG]

Podstawowe informacje

Wzrost180 cm
Typ sylwetkiatletyczny, sportowy
Etniczny typ urodywschodnioeuropejski
Kolor włosówciemnoblond
Długość włosówkrótkie
Kolor oczuniebieskie
Narodowośćpolska
Językiangielskipolski
Rodzaj głosutenor
Śpiewgospel
Instrumentygitara
Umiejętności (sport)pływanie
Doświadczenie zagraniczneEuropa Zachodnia: Anglia
Bezpośrednie miejsce pracyWarszawa
Główne miejsce zamieszkania (stan federalny lub państwo)Polska - województwo mazowieckie