Paweł Tomaszewski, aktor, Warszawa
©Magdalena Michalak
Urodzony(na) 1983 (40 lat)

Dane podstawowe

Językiangielskifrancuskipolskiwłoski
Śpiewrock/pop
Instrumentyfortepian
Bezpośrednie miejsce pracyWarszawa
Główne miejsce zamieszkania (stan federalny lub państwo)Polska - województwo mazowieckie

Agencja

Polska
Telefon+48 783 061 006
Tel. kom.+48 783 061 006

O Paweł Tomaszewski

Aktor. Występował w teatrach: Polskim im. Hieronima Konieczki w Bydgoszczy (2005), Starym Teatrze w Krakowie (2005-06) i Dramatycznym w Warszawie (2007-09, 2013). W latach 2010-2013 aktor Teatru Dramatycznego w Warszawie. Współpracował też z Teatrem Dramatycznym im. Szaniawskiego w Wałbrzychu, Państwowym Teatrem Wybrzeże w Gdańsku (2007), Teatrem IMKA w Warszawie (2014-2016), Teatrem Łaźnia Nowa w Krakowie (2014-2016) oraz Teatrem im. Słowackiego w Krakowie (2015-2017). Obecnie występuje gościnnie na warszawskich scenach: w Teatrze Studio (2016), Teatrze Narodowym (od 2017), Teatrze Polskim (od 2018), Teatrze Powszechnym (od 2019) i TR Warszawa (od 2020).

Ważne filmy

  • © Tongariro Releasing
    © Tongariro Releasing
    2021-2022
    Dawid [RG]
  • © Netflix
    © Netflix
    2022-2023
    baron Krzeszowski [RD]
  • Gry rodzinne | ©Netflix
    ©Netflix
    2022
    fotograf Maciek
  • Artysci | ©Telewizja Polska
    ©Telewizja Polska
    2016
    dramaturg Paweł Rosa

Wyróżnienia

RokWyróżnienia
2019Nagroda im. Jana Świderskiego 25. Ogólnopolskiego Konkursu na Wystawienie Polskiej Sztuki Współczesnej za rolę w spektaklu "Król"
2008Nagroda JANTAR za najlepszy debiut w głównej roli męskiej w filmie "Środa, czwartek rano" Grzegorza Packa na Festiwalu Młodzi i Film w Koszalinie

Filmografia aktorska

Filtr
RokTytułGatunekReżyser(-ka)Rola
2023Kobieta z...
Ksiądz w więzieniu
film kinowywieluKsiądz w więzieniu
2023Znachor
baron Krzeszowski [RD]
film telewizyjny, NetflixMichał Gazdabaron Krzeszowski [RD]
2023Zaprawdę, Hitler umarł
n.n. [RG]
film średniometrażowywielun.n. [RG]
2023Śmierć frajera
Przydupas [RG]
film krótkometrażowyKrzysztof GrudzińskiPrzydupas [RG]
2023Sługa narodu
Juliusz Cezar
serial telewizyjny, Polsat Box Go [pl], Polsat [pl]wieluJuliusz Cezar
2022Słoń
Dawid [RG]
film fabularnyKamil KrawczyckiDawid [RG]
2022Powrót
wynajmujący mieszkanie [RE]
serial telewizyjny, Canal+ [pl]Adrian Panekwynajmujący mieszkanie [RE]
2022Jezioro Słone
Michał [RD]
film kinowyKatarzyna RosłaniecMichał [RD]
2022Gry rodzinne
fotograf Maciek
serial telewizyjny, NetflixŁukasz Ostalskifotograf Maciek
2021Krucjata. Prawo serii
Kamil Czajewski [GS]
serial telewizyjnyŁukasz OstalskiKamil Czajewski [GS]
2021Teściowie
Marek Marzec
film kinowyJakub MichalczukMarek Marzec
2021Bo we mnie jest seks
Tadeusz Konwicki [RD]
film kinowyKatarzyna KlimkiewiczTadeusz Konwicki [RD]
2021Orzeł. Ostatni patrol
mat Teodor Pokrywka
film kinowyJacek Bławutmat Teodor Pokrywka
2021Fundacja Centrum Praw Kobiet - Stop kobietobójstwu!
polityk [RD]
film reklamowyMonika Strzępkapolityk [RD]
2019Echo Serca
Marek, ojciec Tomka
serial telewizyjny, TVP [pl]Tomasz SzafrańskiMarek, ojciec Tomka
2019W głębi lasu
Olo [RD]
miniserial, NetflixwieluOlo [RD]
2017Zgoda
kapral Wróbel [RD]
film kinowyMaciej Sobieszczańskikapral Wróbel [RD]
2017Nie zostawiaj mnie
Flip [RD]
film fabularnywieluFlip [RD]
2017Amok
Froggy [RD]
film kinowyKasia AdamikFroggy [RD]
2016Artyści
dramaturg Paweł Rosa
serial telewizyjny, TVP [pl]Monika Strzępkadramaturg Paweł Rosa

Aktywności teatralne

RokSztukaRolaReżyseriaTeatr
2023Chłopaki płacząPawełMichał BuszewiczTeatr Dramatyczny
2022Odyssey. A Story for HollywoodRoman PolańskiKrzysztof WarlikowskiNowy Teatr // La Colline – théâtre national, Paris
2021ZamekBarnabasPaweł MiśkiewiczTeatr Narodowy w Warszawie
2021M.G.BurmistrzMonika StrzępkaTeatr Polski w Warszawie
2020StreamHadesKatarzyna MinkowskaTR Warszawa
2019Capri - wyspa uciekinierówJean Luc GodardKrystian LupaTeatr Powszechny w Warszawie
2018KrólBobińskiMonika StrzępkaTeatr Polski w Warszawie
2017IdiotaKsiążę MyszkinPaweł MiśkiewiczTeatr Narodowy w Warszawie
2016JaskiniaSynArkadiusz TworusTeatr Studio

Podstawowe informacje

Wzrost171 cm
Typ sylwetkiatletyczny, sportowy
Etniczny typ urodywschodnioeuropejski
Kolor włosówblond
Długość włosówkrótkie
Kolor oczuniebieskie
Językiangielskifrancuskipolskiwłoski
Śpiewrock/pop
Instrumentyfortepian
Bezpośrednie miejsce pracyWarszawa
Główne miejsce zamieszkania (stan federalny lub państwo)Polska - województwo mazowieckie
Związki/stowarzyszenia