O Olga Chajdas

Jej filmy były pokazywane na międzynarodowych festiwalach, m.in. International Film Festival Rotterdam, Raindance Film Festival, Calgary IFF, Moscow IFF, Karlove Vary IFF czy Camerimage.
Współpracowała z warszawskimi teatrami, m.in. Teatrem Na Woli, Teatrem Studio czy Och-Teatrem.
Jej debiut pełnometrażowy film "Nina” otrzymał m.in. główną nagrodę w konkursie Big Screen na International Film Festival w Rotterdamie, Złoty Pazur w sekcji "Inne Spojrzenie” Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni oraz Główną Nagrodę w Konkursie Filmów Polskich na festiwalu Camerimage.
Dla platformy Netflix współreżyserowała pierwszy polski film „Erotica 2022” (segment „Nocna Zmiana”) oraz współtworzyła serial „1983”. Wyreżyserowała 3 sezon serialu „Wataha” dla HBO, który przyniósł jej Polską Nagrodę Filmową Orły 2020 w kategorii „Najlepszy Filmowy Serial Fabularny”.
Film „Imago”, którego współscenarzystką jest Olga jest na etapie postprodukcji. Scenariusz tego filmu, otrzymał Specjalne Wyróżnienie XIII ScripTeast podczas Festiwalu Filmowego w Cannes. Podczas 48. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni film "Imago" został nagrodzony Srebrnymi Lwami, nagrodą za najlepszą muzykę oraz Główną rolę kobiecą (Lena Góra)

Ważne filmy

  • Imago | ©Maks Bereski / Plakiat
    ©Maks Bereski / Plakiat
    2021-2022
    Reżyserka, autorka scenariusza / scenarzystka
  • 2018
    Reżyserka
  • Krakowskie potwory | ©Netflix
    ©Netflix
    2021-2022
    Reżyserka
  • Nina | ©Film It
    ©Film It
    2017-2018
    Reżyserka, autorka scenariusza / scenarzystka
  • Wataha | ©HBO [pl]
    ©HBO [pl]
    2019
    Reżyserka

Filmografia jako reżyserka

Filtr
RokTytułGatunekReżyser(ka)ProdukcjaAdnotacja
2024Dziadku, wiejemy! (TR)film kinowyOlga ChajdasFuria Film
2023The End of Dreamsserial dokumentalny, SWR [de]wieluLOOKSfilm
2022Imagofilm kinowyOlga ChajdasApple Film Production [pl]
2022Krakowskie potworyserial telewizyjny, NetflixwieluTelemark [pl]
2022Mój agentserial telewizyjny, Player.pl [pl]wieluLizart Film [pl]
2019Za marzeniaserial telewizyjny, TVP [pl]wieluForma Production [pl]
2019Wataha
Ep. 13-16
serial telewizyjny, HBO [pl]wieluATM Grupa [pl]Ep. 13-16
2019Erotica 2022
Nocna zmiana
film telewizyjny, NetflixwieluFriends With Benefits Studio [pl]Nocna zmiana
2018Ninafilm kinowyOlga ChajdasFilm it sp. z o.o.
20181983serial telewizyjny, NetflixwieluHouse Media Company [pl]
2017Za marzeniaserial telewizyjny, TVP [pl]wieluForma Production [pl]
2017Kobieta budzi się ranofilm krótkometrażowyOlga ChajdasWild Mouse Production [pl]
2015Uwikłaniserial, TVP [pl]wieluTVP Telewizja Polska [pl]
2013Głęboka wodaserial telewizyjny, TVP [pl]wieluMediaBrigade [pl]
2011Głęboka wodaserial telewizyjny, TVP [pl]wieluMediaBrigade [pl]

Produkcje filmowe w innych dziedzinach aktywności

Filtr
RokTytułGatunekReżyser(-ka)ProdukcjaAdnotacja
2023The Lecturefilm kinowyKasia AdamikWild Mouse Production [pl]producentka
2021Imagofilm kinowyOlga ChajdasApple Film Production [pl]autorka scenariusza / scenarzystka
2019Exfilm krótkometrażowyBartosz Jakub JasińskiWarszawska Szkoła Filmowaopieka artystyczna / pedagogiczna
2019Erotica 2022film telewizyjny, NetflixwieluFriends With Benefits Studio [pl]producentka delegowana
2018Ninafilm kinowyOlga ChajdasFilm it sp. z o.o.autorka scenariusza / scenarzystka
2017Kobieta budzi się ranofilm krótkometrażowyOlga ChajdasWild Mouse Production [pl]producentka
2017Kobieta budzi się ranofilm krótkometrażowyOlga ChajdasWild Mouse Production [pl]autorka scenariusza / scenarzystka
2017Ultravioletserial telewizyjny, [AXN] [de]wieluOpus Film [pl]reżyserka (II ekipa) Ep. 6-10
2016Amokfilm kinowyKasia AdamikK&K Selekt Film [pl]reżyserka (II ekipa)
2010W ciemnościfilm kinowyAgnieszka HollandSchmidtz Katze Filmkollektiv [de]druga reżyserka

Nagrody filmowe

RokFilmNagrodaKategoria 
2023ImagoFilmFestival Cottbus [de]Najlepszy film fabularnynominowany(-na)
2023ImagoKVIFF - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Karlowych Warach [cz]The FIPRESCI award for the best film in the Proxima Competitionwygrał(a)
2023ImagoFestiwal Polskich Filmów Fabularnych [pl]Srebrne Lwywygrał(a)
2020WatahaPolish Film Academy Awards - OrlyBest Television Serieswygrał(a)
2019Kobieta budzi się ranoOakland Short Film Festival [us]Best Directorwygrał(a)
2019Kobieta budzi się ranoOKFA Film Festival [pl]Best Independent Moviewygrał(a)
2019Kobieta budzi się ranoDublin Short Film festival Oddalenia [ie]Grand Prixwygrał(a)
2018NinaInternational Film Festival Rotterdam [nl]VPRO Big Screen Awardwygrał(a)
2018NinaFestiwal Polskich Filmów Fabularnych [pl]Złoty Pazur - konkurs Inne Spojrzeniewygrał(a)
2018NinaBraunschweig International Film Festival [de]Queer Movie Awardwygrał(a)
2018NinaCamerimage FestivalNagroda Główna w Konkursie Filmów Polskichwygrał(a)
2018NinaPaszport "Polityki"Kategoria Filmnominowany(-na)

Podstawowe informacje

Językiangielskipolski
WykształcenieKurs fabularny w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy (2009) Wydział Organizacji Sztuki Filmowej PWSFTviT w Łodzi (2006), Akademia Filmu i Telewizji w Warszawie (2003)
Bezpośrednie miejsce pracyWarszawa
Główne miejsce zamieszkania (stan federalny lub państwo)Polska - województwo mazowieckie