Michał Wolny, aktor, aktor dubbingowy, lektor, wokalista, Warszawa
© Marek Zimakiewicz
  • Aktor
  • aktor dubbingowy
  • lektor
  • wokalista
Urodzony(na) 1993 (30 lat)

Dane podstawowe

Językiangielskiniemieckipolski
Śpiewbeatboxhip-hop / raprock/pop
Instrumentyfortepiangitaragitara basowawiolonczela
Umiejętności (taniec)bachata
Umiejętności (sport)łyżwiarstwobilardjazda konnakajakarstwokolarstwokrav magakulturystykanarciarstwopływaniepiłka nożnataijiquan, tai chi
Bezpośrednie miejsce pracyWarszawa
Główne miejsce zamieszkania (stan federalny lub państwo)Polska - województwo mazowieckie
Narodowośćpolska
LicencjeB (samochód osobowy) [eu]

Agencja

Polska
Telefon+48 535 600 406
Tel. kom.+48 535 600 406

Kontakt

Tel. kom.Tylko dla Członków
WhatsAppTylko dla Członków

O Michał Wolny

ZAPRASZAM NA MOJĄ STRONĘ

W tym wirtualnym portfolio znajdziesz informacje o moim wykształceniu, doświadczeniu zawodowym i pasjach. Zacznij od obejrzenia mojego demo i innych materiałów filmowych. Znajdziesz tu też utwory, które sam napisałem, skomponowałem i wykonuję. Przejdź do „Zdjęć”, jeśli chcesz zobaczyć kilka naprawdę świetnych sesji, w których brałem udział. Nie zapomnij subskrybować mój kanał na Youtubie i zaobserwować mnie na Instagramie. Zapraszam do kontaktu!

DLACZEGO ZOSTAŁEM AKTOREM?

Bo to życie pełne przygód. Gdy się gra, adrenalina i intensywność istnienia są niezwykłe.

Bardzo chciałbym, jak pisze David Mamet, „wzbudzić lęk o dusze”, wytrącać z ciepełka obojętności i głupiego samozadowolenia. A jeżeli dam powód do śmiechu i relaksu, nie obrażę się. ??

Gdzie indziej, niż w teatrze czy na planie, spotkam równie ciekawych ludzi, którzy, zupełnie jak podczas dziecięcej zabawy- umawiają się, że tworzą wyobrażoną rzeczywistość i pstryk – żyją w niej?

A może to po prostu potrzeba ekshibicjonistycznego odkrywania duszy?

Albo jednak możliwość odkrycia czegoś ważnego o mnie, o nas?

Jedno jest pewne. Uwielbiam to robić.

GARŚĆ INFORMACJI:

Jestem freelanserem. Gram w teatrze, w serialu, w filmie. Współpracuję z Teatrem Miejskim w Gliwicach, gdzie byłem na etacie 4,5 sezonu. Ukończyłem wydział aktorski Akademii Sztuk Teatralnych im. St. Wyspiańskiego w Krakowie, Filia we Wrocławiu.

Fascynuję się krav magą, piszę piosenki, dramaty, scenariusze, wiersze, śpiewam.

Ważne filmy

Wykształcenie

Rok 
2023/2 do 2023/6Laboratorium Meisnera [pl] (1 moduł)
2021/9 do 2022/9Chubbuck Studio Polska [pl] (Masterclass)
2011/10 do 2016/6AST - National Academy of Theatre Arts [pl] (aktorstwo dramatyczne)

Wyróżnienia

RokWyróżnienia
2023Wyróżnienie za "Wujek dobra rada" na SWIFF Festiwal

Filmografia aktorska

Filtr
RokTytułGatunekReżyser(-ka)Rola
2022Wujek dobra rada
Michał [RG]
film krótkometrażowyMaciej PiasnyMichał [RG]
2022Love me again (TR)
Bartosz [RG]
film fabularnyFlorian AndersBartosz [RG]
2022Wotum nieufności
dziennikarz
serial, Polsat [pl]Łukasz Palkowskidziennikarz
2022Wygrać marzenia
klient na siłowni [RE]
film fabularnyPiotr Fiedziukiewiczklient na siłowni [RE]
2021Dziewczyny z Dubaju
Jan [RD]
film kinowyMaria SadowskaJan [RD]
2021Przyjaciółki
Adam [DO]
serial telewizyjny, Polsat [pl]Filip GieldonAdam [DO]
2021Komisarz Alex
diler [DO]
serial telewizyjny, TVP [pl]Mariusz Palejdiler [DO]
2021Kryptonim Polska
Kamil
film kinowyPiotr KumikKamil
2021Rycerzyk
Krzysiek [RG]
film krótkometrażowyPiotr PlutaKrzysiek [RG]
2020Ojciec Mateusz
Tosiek Turek [DO]
serial telewizyjny, TVP [pl]Artur ŻmijewskiTosiek Turek [DO]
2020Ukryci
Wojtek [RG]
film średniometrażowyKrystian KornelWojtek [RG]
2020Lipski
Karol [RD]
film krótkometrażowyAdrian DulnikKarol [RD]
2020Helena 25/65
lekarz [RE]
film krótkometrażowyJoanna Różniaklekarz [RE]
2019Korona królów
Henryk Świdnicki [GS]
serial telewizyjny, TVP [pl]wieluHenryk Świdnicki [GS]

Filmografia jako aktor dubbingowy / lektor

RokTytułGatunekRolaAktor(ka)
2021Drużynaserial telewizyjny, Disney+DOUG [DO]
2021The A Listserial telewizyjny, BBC [uk]JOE [RD]

Aktywności teatralne

RokSztukaRolaReżyseriaTeatr
2018Najmrodzki, czyli dawno temu w Gliwicach (2018)Aktor i inniM. SiegoczyńskiTeatr Miejski w Gliwicach
2022Podróż życiaOnreż. ME/STTEATR ME/ST
2019Laramie ProjectJohn McAdamsM. GieletaTeatr Dramatyczny w Warszawie
2018Miłość w Leningradzie (2018)bandziorŁ. CzujTeatr Miejski w Gliwicach
2017Lekcja tańcaGaston KoszulkaŁ. CzujTeat im. H. Modrzejewskiej w Legnicy
2020Białoruś obrażona (2020)Milicjant, kibol, chłop, szef KGBJ. PołońskiTeatr Miejski w Gliwicach
2020Nina i PaulPaulR. MinerTeatr Miejski w Gliwicach
2019Miasto we krwi (2019)Karol/PisarzJ. GłombTeatr Miejski w Gliwicach
2021 - 2022Jaskółeczka (2021)SłowikK. Wróblewski,Scena Relax/ Teatr Miejski w Inowrocławiu
2023Załatw sprawęMichałreż. duet ME/STTeatr ME/ST (online)
2021Romeo i Julia (2021)Ojciec MontekiJohn WeisgerberFirst Gate Theatre Company
2017Psie serceDoktor BormentalK. RekowskiTeatr Miejski w Gliwicach
2020Przygody Tomka Sawyera (2020)Joe HarperK. MaternaTeatr Miejski w Gliwicach
2018Wieczór Kawalerski (2019)TomG. CastellanosTeatr Miejski w Gliwicach
2020UFO. Kontakt (2020)Artiom GusiewJ. PołońskiTeatr Miejski w Gliwicach
2019Tuwim dla dorosłychHydraulik, Goldberg i inniJ. PołońskiTeatr Miejski w Gliwicach
2018Damy i huzaryPorucznik EdmundG. GietzkyTeatr Miejski w Gliwicach
2018Romeo i JuliaParysK. RekowskiTeatr Miejski w Gliwicach
2017Dom spokojnej młodościDominik MikrutŁ. CzujTeatr Miejski w Gliwicach
2016Ojcze NaszFranioK. BaranieckaTeatr Kombinat we Wrocławiu

Aktywności jako lektor(-ka)

RokTytułRodzaj projektuAktywnośćZleceniodawca
2023Lizaki NaturseptreklamylektorNatursept
2023ŁowiczreklamylektorŁowicz
2023NiveareklamylektorNivea
2023MultisportreklamylektorMultisport
2023ŻabkareklamylektorŻabka
2022DX2reklamylektorDX2
2022Praca za rogiemreklamylektorpraca za rogiem
2022AllegroreklamylektorAllegro
2022MacdonaldreklamylektorMcDonald
2022eobuwie.plreklamylektoreobuwie.pl
2021AllegroReklamaLektorAllegro

Inne projekty

RokRodzaj projektuTytułAktywnośćFirma
2022sztuka teatralna1.8Masystent reżysera (reż Iwan Wyrypajew)Teatr Nowy w Warszawie

Podstawowe informacje

Wzrost181 cm
Waga82 kg
Typ sylwetkiatletyczny, sportowy
Rozmiar odzieżyM
Etniczny typ urodywschodnioeuropejski
Kolor włosówblond
Długość włosówśredniej długości
Kolor oczuniebieskie
Narodowośćpolska
Językiangielskiniemieckipolski
Rodzaj głosubaryton
Śpiewbeatboxhip-hop / raprock/pop
Instrumentyfortepiangitaragitara basowawiolonczela
Umiejętności (taniec)bachata
Umiejętności (sport)łyżwiarstwobilardjazda konnakajakarstwokolarstwokrav magakulturystykanarciarstwopływaniepiłka nożnataijiquan, tai chi
Doświadczenie zagraniczneEuropa Środkowa: Niemcy
LicencjeB (samochód osobowy) [eu]
Bezpośrednie miejsce pracyWarszawa
Główne miejsce zamieszkania (stan federalny lub państwo)Polska - województwo mazowieckie
Możliwe zakwaterowanieBytom
Związki/stowarzyszenia