Dominika Lichy, aktorka, Warszawa
© DOMINIKA LICHY | fot. Weronika Kosińska
Urodzony(na) 1991 (32 lat)

Dane podstawowe

Językiangielskiniemieckipolski
Śpiewrock/pop
Instrumentyfortepian
Umiejętności (taniec)balet
Umiejętności (sport)żeglarstwojogapływaniepilates
Bezpośrednie miejsce pracyWarszawa
Drugie miejsce zamieszkania (jeśli istnieje)Łódź
Główne miejsce zamieszkania (stan federalny lub państwo)Polska - województwo mazowieckie
Narodowośćpolska
LicencjeB (samochód osobowy) [eu], Certyfikat wstępnych umiejętności żeglarskich [int]

Agencja

Polska
Telefon+48 22 840 76 00

Kontakt

Tel. kom.Tylko dla Członków
SkypeDominika Lichy

Materiały wyróżnione

Wszystkie pliki wideo

Wszystkie pliki audio

O Dominika Lichy

polska aktorka teatralna i filmowa, absolwentka Wydziału Aktorskiego oraz Studiów doktoranckich Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi, gdzie uzyskała stopień doktora sztuki w dyscyplinie sztuki filmowe i teatralne w 2023r. Współpracowała z teatrami dramatycznymi i prywatnymi w Polsce, grała m.in. w spektaklach w reżyserii Nikołaja Kolady, Rudolfa Zioło, Marcina Wierzchowskiego, Mariusza Grzegorzka i Jacka Orłowskiego, a także w nagradzanych produkcjach filmowych i telewizyjnych. Dwukrotna laureatka stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w latach 2022 i 2018, stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego "Kultura w sieci" w 2020r., nagrodzona stypendium Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za wybitne osiągnięcia naukowe i artystyczne oraz stypendium twórczym miasta Bielska-Białej w dziedzinie kultury i sztuki. Kilkukrotna laureatka stypendium Rektora dla najlepszych studentów i doktorantów Szkoły Filmowej w Łodzi. Na Wydziale Aktorskim asystowała na zajęciach Sceny klasyczne, Formy sceniczne, Formy filmowe oraz Proza u boku wykładowców Uczelni.

Ważne filmy

Filmografia aktorska

Filtr
RokTytułGatunekReżyser(-ka)Rola
2023M jak miłość
Monika Damięcka [RE]
serial telewizyjny, TVP [pl]Tomasz SzreniawaMonika Damięcka [RE]
2023Na Wspólnej
Karolina Ratycka
serial telewizyjny, TVN [pl]Jarosław SypniewskiKarolina Ratycka
2020Poza podejrzeniem
Bronka Borowska
docu-fiction, TVP [pl]Marzena KumosińskaBronka Borowska
2019Na dobre i na złe
Ewa
serial telewizyjny, TVP [pl]Grzegorz LewandowskiEwa
2017Mikolin 2017
Szeregowa WP
film krótkometrażowyJarosław AntoszczykSzeregowa WP
2017Kładka
Monika
film krótkometrażowyMichał Bartoszewicz [1]Monika
2016Czułość
Edyta
film kinowyWacław MikłaszewskiEdyta
2012Na dobre i na złe
Marta
serial telewizyjny, TVP [pl]Jerzy SztwiertniaMarta

Aktywności teatralne

RokSztukaRolaReżyseriaTeatr
2018Doktorze, pan tak nie możeAmyMariusz PilawskiTeatr Mały w Manufakturze, Łódź
2017Umrzeć ze śmiechuRachelMariusz PilawskiTeatr Mały w Manufakturze, Łódź
2017BalladynaBalladynaMariusz PilawskiTeatr Mały w Manufakturze, Łódź
2015KansasVicky O'TarkyMarcin WierzchowskiTeatr im. Wilama Horzycy, Toruń
2015Alicja. Pod żadnym pozorem nie idź tamSusełJustyna ŁagowskaTeatr im. Aleksandra Fredry, Gniezno
2015RozpustaNannaZdzisław DerebeckiBałtycki Teatr Dramatyczny, Koszalin
2014Marat/SadeKarolina CordayRudolf ZiołoTeatr im. Wojciecha Bogusławskiego, Kalisz

Inne projekty

RokRodzaj projektuTytułAktywnośćFirma
2018kanał YouTubetrACTORStudio | Dominika LichyautorkatrACTORSTudio
2017produkcja muzyczna
Bielskie i białe wiersze śpiewane
wykonawca | producenttrACTORStudio

Podstawowe informacje

Wzrost170 cm
Waga55 kg
Typ sylwetkiszczupły
Rozmiar odzieży36
Etniczny typ urodywschodnioeuropejski
Kolor włosówbrązowe
Długość włosówśredniej długości
Kolor oczuniebieskie
Narodowośćpolska
Językiangielskiniemieckipolski
Rodzaj głosumezzosopran
Śpiewrock/pop
Instrumentyfortepian
Umiejętności (taniec)balet
Umiejętności (sport)żeglarstwojogapływaniepilates
Wiedza specjalistycznaStudia doktoranckie, Wydział Aktorski, Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi
LicencjeB (samochód osobowy) [eu], Certyfikat wstępnych umiejętności żeglarskich [int]
Bezpośrednie miejsce pracyWarszawa
Drugie miejsce zamieszkania (jeśli istnieje)Łódź
Główne miejsce zamieszkania (stan federalny lub państwo)Polska - województwo mazowieckie
Związki/stowarzyszenia